12 marca 2005 at 14:47
#43134
Mateusz
Participant
"Schab pieczony"
Sk³adniki:
2-3 kg schabu
5 z±bków czosnku
sól
0.5 ³y¿eczki majeranku
1 kg jab³ek
Sposób wykonania:
Oczyszczone miêso umyæ, wykrajaæ ko¶ci, natrzeæ czosnkiemroztartym z sol± i wymieszanym z majerankiem. U³o¿yæ na brytfannie i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Zrumieniæ, a nastêpnie piec podlawaj±c od czasu do czasu wod±. Jab³ka umyæ i pozostawiæ w ca³o¶ci wykrawiaj±c tylko gniazda nasienne. Pod koniec pieczenia ob³o¿yæ nimi schab. Upieczony ob³o¿yæ jab³kami i pieczonymi ziemniakami.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.