Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 5

Home Forums Re:Partia nr 5

#43123
Mateusz
Participant

"Bitki wieprzowe duszone"

Sk³adniki:
0.5 kg szynki lub ³opatki
0.5 ³y¿eczki rozmarynu lub lubczyku
po 0.25 ³y¿eczki esragonu i sza³wi
2 z±bki czosnku
1 cebula
1 szklanka roso³u
5 ³y¿ek oleju
sól, pieprz
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

Sposób wykonania:
Umyte miêso oczy¶ciæ, pokrajaæ w cienkie plasterki i zbiæ t³uczkiem. Natrzeæ je posiekanym czosnkiem wymieszanym z rodrobnionymi zio³ami i pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 1 godzinê u³o¿one jede na drugim. Nastêpnie usmazyæ na oliwue lekko rumieni±c, prze³o¿yæ do rondla i dodaæ drobno posiekan± cebulê. Podlaæ roso³em i dusiæ na wolnym ogniu pod przykryciem, w miarê potrzeby podlewaj±c roso³em; sosu powinno byæ bardzo ma³o. Gdy miêso bêdzie miêkkie, przyprawiæ je do smaku sol± i pieprzem i wymieszaæ z posiekan± zielenin±.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.