"Sernik na zimno"
Sk³adniki:
0.5 kg t³ustego sera
25 dag mas³a
3 jajka
0.5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 ³y¿eczki sproszkowanej ¿elatyny
Sposób wykonania:
Cukier, mas³o, 2 ¿ó³tka i ca³e jajko utrzeæ, dodawaæ po trochu zmielonego w maszynie sera. Ze szklanki mleka odlaæ trochê i zwil¿yæ nim ¿elatynê. Resztê mleka zagotowaæ, wymieszaæ z namoczon± ¿elatyn± aby siê rozpu¶ci³a, ostudziæ. Dodaæ do ucieranej masy serowej. Mo¿na dodaæ rodzynki, siekane orzechy, ¶liwki suszone, cukier waniliowy, trochê zapachu rumowego lub waniliowego. Na dno w³o¿yæ pokruszone herbatniki i doperio masê serow±. Zalaæ stygn±c± galaretk± i przybraæ os±czonymi z kompotu owocami. Wstawiæ przed spo¿yciem i podaniem do lodówki.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.