24 marca 2005 at 10:53
#43450
Mateusz
Participant
"Kulki miêsne"
Sk³adniki:
50 dag wo³owiny
3 z±bki czosnku
2 jaja
1 szklanka tartej bu³ki
2 ³y¿ki posiekanej ¶wie¿ej miêty lub 1 ³y¿ka roztarej suszonej miêty
1 ³y¿eczka zmielonego cynamonu
1 ³y¿eczka soli
0.5 ³yzeczki pieprzu
olej do sma¿enia
Sposób wykonania:
Miêso zmieliæ, czosnek rozetrzeæ. Wymieszaæ miêso z czosnkiem, jajkami, bu³k± tart±, miêt±, cynamonem, sol± i pieprzem. Odstawiæ na 15 minut w ch³odne miejsce. Uformowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego. Sma¿yæ 3-5 minut w rozgrzanym oleju, a¿ bêd± rumiane ze wszystkich stron.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.