"Wo³owina peklowana"
Sk³adniki:
1 szklanka soli
4 l wody
1 ³y¿eczka cukru
2 ³y¿ki mieszanych przypraw (kolendra, ziele angielskie, gorczyca, pieprz)
1.5 dag saletry
8 listków laurowych
2.5-3 kg chudego mostku wo³owego
8-10 z±bków czosnku
2 cebule
0.75 ma³ego selera
Sposób wykonania:
Sól, cukier, saletrê, przyprawy i listki laurowe wymieszaæ. Zalaæ wod±, gotowaæ 5 minut na ¶rednim ogniu, wystudziæ. Miêso w³o¿yæ do kamiennego garnka lub miski (nie metalowej). Zalaæ marynat±, w³o¿yæ obrany czosnek, na wierzch po³o¿yæ talerz, przycisn±æ kamieniem, obwi±zaæ garnek p³ótne. Pozostawiæ w ch³odnym miejscu na 10-12 dni. Miêso umyæ, w³o¿yæ do garnka, dodaæ cebulê i seler, zalaæ wod±, gotowaæ na ma³ym ogniu oko³o 3 godzin. Wyj±æ. Miêso pokroiæ w plastry, podaac na gor±co.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.