24 marca 2005 at 10:39
#43447
Mateusz
Participant
"Rumsztyki wo³owe"
Sk³adniki:
40-50 dag wo³owiny bez ko¶ci
1 ³y¿ka m±ki
sól, pieprz
olej do sma¿enia
posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
miêso umyæ, oczy¶ciæ z ¿y³ i pokrajaæ na cienkie plastry w poprzek w³ókien. Nastêpnie rozbiæ t³uczkiem, uformowaæ no¿em owalne rumsztyki, obtoczyæ je w m±ce wymieszanej z pieprzem. Usma¿yæ na patelni, na rozgrzanym oleju, rumieni±c z obu stron. Posoliæ, podlaæ odrobin± wody i pozostawiæ na wolnym ogniu przez kilka minut pod przykryciem. Podawaæ u³o¿one na pó³misku, posypane natk± pietruszki.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.