"Wo³owina duszona z warzywami"
Sk³adniki:
1 ³y¿eczka soli
0.25 ³y¿eczki pieprzu
2 z±bki czosnku
1 kg mostku wo³owego
2 ³y¿ki oleju
2 cebule
1 szklanka wrz±tku
2 pomidory
2 marchewki
4 ziemniaki
Sposób wykoania:
Miêso umyæ, czosnek rozetrzeæ z sol± i pieprzem, natrzeæ miêso, odsawiæ na godzinê. Olejrozgrzaæ w szerkokim, p³askim garnku, w³o¿yæ miêso, zrumieniæ z obu stron, wyj±æ. Cebulê obraæ, poskiekaæ, w³o¿yæ do gor±cego oleju i sma¿yæ na ciemnoz³oty kolor. W³o¿yæ miêso go garnka z cebul±, wlaæ wodê, dodaæ uprzednio sparzone, obran ze skórki i pokrojone w kostkê pomidory, pzykryæ i dusiæ oko³o 2.5 godziny na wolnym ogniu. Marchewkê i ziemniaki obraæ, umyæ, pokroiæ w kostkê, dodaæ do miêsa i dusiæ kolejne 0.5 godziny. W razie potrzeby doprawiæ sol± i pieprzem.
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.