Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 duża twarda gruszka
- 1 łyżka z soku z cytryny
- kilka gałązek świeżej mięty
- Sos:2 łyżki serka homogenizowanego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka mleka
- kminek, biały pieprz, sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos, wymieszać majonez, serek homogenizowany i mleko ,przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie wymieszać, schłodzić. Marchewki umyć, obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Gruszkę umyć, obrać pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z marchewką. Surówkę polać majonezem, posypać płatkami migdałów, udekorować listkami mięty.