Składniki:
- 5-6 łyżek startego chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek dżemu z borowików
- 2-3 łyżki czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- sól
Składniki:
Składniki: 25 dag ząbków czosnku ½ szkl 6%octu winnego 2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Do rondla wlać 2 szklanki wody oraz ½ szkl octu winnego/ Dodać sól oraz cukier i całość doprowadzić do wrzenia. Wówczas odstawić zalewę do ostygnięcia. W miedzy czasie obrać żabki czosnku i przełożyć je do wyparzonych słoików. Zalać…
Składniki: 25 dag mielonych migdałów 25 dag cukru pudru 1 łyżka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 3 białka Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę po czy nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy powstanie gładka lśniąca piana dodać cynamon, mielone migdały oraz sok z cytryny. Całość delikatnie wymieszać. Łyżką nabierać pianę i…
Składniki: ½ szkl Martini dry ½ kostki masła szczypta białego pieprzu sól cukier Sposób wykonania: Masło pozostawić na 30 min w temperaturze pokojowej aby zmiękło. Wówczas dodać Martini dry i całość dokładnie zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Uformować masło w wałek, zawinąć w folię aluminiową o zamrozić.