Składniki: 10 ząbków czosnku 10 goździków 2 listki laurowe ½ łyżeczki cukru ½ l białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Czosnek obrać ze skórki. Następnie w każdy ząbek wbić goździk i przełożyć do garnka. Dodać jeszcze listki laurowe oraz cukier. Całość zalać winem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż połowa płynu wyparuje. Wówczas zdjąć rondelek…
Tag: dodatki
Porady i Ciekawostki
Chrzan tradycyjny Kacpra
by Kacper Zdrojewski • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Bazylia w oliwie czosnkowej
by Celina Dominik • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Masło serowo-ziołowe
by Arkadiusz Dybowski • • 0 Comments
Składniki: 10 dag masła 1 łyżka pokruszonego sera roquefort 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina sól pieprz Sposób wykonania: Do miski wrzucić miękkie masło. Dodać do niego ser, posiekaną szalotkę oraz czosnek. Wrzucić jeszcze tymianek oraz wlać wino. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Doprawić do…
Porady i Ciekawostki
Cynamonowa oliwa na słodko
by Anna Krause • • 0 Comments
Składniki: ½ l oliwy z oliwek kawałek kory cynamonu kilka kandyzowanych skórek pomarańczy 2 gałązki lawendy kilka goździków Sposób wykonania: Do butelki włożyć cynamon, skórkę pomarańczową, lawendę oraz goździki. Całość zalać oliwą z oliwek. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 tygodnie aby wszystkie składniki się przegryzły. Po tym czasie całość przecedzić i przelać…