Składniki:
- ½ l oliwy z oliwek
- ½ szkl białego sezamu
Składniki: ½ l oliwy z oliwek 3 gałązki lawendy 1 gałązka rozmarynu kilka listków szałwii gałązka tymianku kilka listków bazylii Sposób wykonania: Do butelki włożyć gałązki lawendy, rozmaryn, szałwię, tymianek oraz bazylię. Całość zalać oliwą z oliwek. Odstawić na kilka dni aby wszystkie składniki się przegryzły.
Składniki: ½ l octu winnego 10 dag cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 listki laurowe ½ łyżeczki tymianku kilka goździków szczypta soli ¼ cytryny Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet. Dodać do niego cukier, cynamon, listki laurowe, tymianek, goździki, sól oraz drobno pokrojoną cytrynę razem z skórką. Trzymać na małym ogniu i gotować około 5…
Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżeczka liści estragonu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brandy Sposób wykonania: Do słoika wrzucić listki estragonu, szczypiorek, skórkę cytrynową oraz ząbek czosnku. Skropić całość brandy i zalać octem winnym. Szczelnie Zakręcic i potrząsnąć słoikiem aby składniki się wymieszały. Odstawić na…
Składniki: ½ l octu winnego 1 cebula 1 listek laurowy Sposób wykonania: Cebulę drobno posiekać i przełożyć do słoika. Dodać do niej pokruszony listek laurowy i zalać całość octem winnym. Wstawić do lodówki na 3 dni o jakiś czas potrząsając słoikiem. Po tym czasie ocet przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.