Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki

Ocet ziołowo-korzenny na bazie białego octu winnego

Składniki: ½ l białego octu winnego kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki nasion gorczycy kawałek kory cynamonu mała pikantna papryczka szczypta gałki muszkatołowej 1 listek laurowy 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet. Dodać do niego natkę pietruszki, gorczycę, korę cynamonu, papryczkę, gałkę muszkatołową, listek laurowy oraz ząbek czosnku. Całość doprowadzić do wrzenia…

Ocet ziołowy na czerwonym winie

Składniki: ½ l czerwonego wytrawnego wina ½ l octu jabłkowego 2 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu kilka ziarnek ziela angielskiego łyżeczka estragonu i tymianku Sposób wykonania: Wino wymieszać razem z octem jabłkowym. Rozlać do butelek po czym do każdej włożyć ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz oraz gałązki ziół. Butelki zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.…

Ocet ziołowy Nataszy

Składniki: po kilka gałązek estragonu, bazylii, melisy, rozmarynu, kwiatu lawendy kilka ususzonych skórek z cytryny i pomarańczy kawałek kory cynamonu 1 ząbek czosnku 10 ziarenek pieprzu szczypta gałki muszkatołowej ocet 6 % Sposób wykonania: Wszystkie gałązki ziół przełożyć do słoika. Następnie włożyć jeszcze kawałek cynamonu, ząbek czosnku, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zalać octem, aby…

Oliwa pikantna Jagody

Składniki: ½ l oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku 2 papryczki chili kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego Sposób wykonania: Do sparzonej wrzątkiem butelki włożyć ząbki czosnku, papryczki chili, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać całość oliwą z oliwek i odstawić aby składniki się przegryzły. Wówczas przecedzić oliwę i przelać do butelki.

Łazanki do zupy fasolowej

Składniki: 1 kg mąki 4 jajka 1 łyżeczka soli 1 szkl wody Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać sól. Nie przerywając mieszania wlewać stopniowo wodę aby zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na części i rozwałkować. Przełożyć na blat oprószony mąką i zostawić na chwilę aby ciasto obeschło. Wówczas zwinąć płaty w rulony…