Składniki:
- 1 duża czarna rzodkiew
- 4 brzoskwinie z puszki
- ½ szklanki rodzynek
- 4 łyżki syropu z brzoskwiń
- 6 gałązek natki pietruszki
Sos:
- ½ szklanki śmietany
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki imbiru
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki skropić 3 łyżkami syropu z brzoskwiń i odstawić na 20 minut.
Sos: śmietanę wymieszać z resztą syropu /1 łyżka/ sokiem z cytryny, imbirem, doprawić do smaku solą. Wstawić do lodówki. Rzodkiewkę umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Rzodkiew, rodzynki i brzoskwinie wymieszać, posypać posiekaną zieloną natką pietruszki i polać schłodzonym sosem.