Składniki: 50-60 dkg cebuli 1/8 l śmietany 10 dkg mąki 2 jajka 8-9 dkg tłuszczu do smażenia sól, odrobinę proszku do pieczenia. Sposób przyrządzenia: Mąkę ,jajka, proszek do pieczenia, sól wymieszać ze śmietaną. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą niż na naleśniki. Obraną cebulę pokroić w grube talarki, zanurzać w uprzednio przygotowanym cieście, smażyć na…
Kategoria: Warzywa
Ziemniaki
Kluski ziemniaczane
by Artur Stępkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek słoniny sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce ( nie odciskać powstałego soku). Następnie dodać mąkę aby całość się zagęściła. Odrywać placami małe kawałki, które wrzucać na osolony wrzątek. Gotować do miękkości.
Kapusta
Kiszona kapusta w cieście
by Justyna Salwa • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mąki pszennej 1 jajko 1 ¾ kostki masła 1 kg kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Namoczone grzyby posiekać i razem z kapustą podsmażyć na odrobinę rozgrzanego masła. W między czasie mąkę wymieszać z posiekanym masłem, jajkiem oraz szczyptą soli. W trackie mieszania wlewać stopniowo odrobinę wody. Całość…
Warzywa
Tradycyjne pieczonki
by Natalia Muzyka • • 0 Comments
Składniki: 50 dag wędzonego boczku 50 dag tłustej kiełbasy 2 kg ziemniaków 2 cebule 2 marchewki główka białej kapusty tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę, marchew oraz ziemniaki pokroić w plastry, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę a z sałaty odłożyć większe liście resztę poszatkować. Odłożone liście kapusty ułożyć na dnie kociołka wysmarowanego tłuszczem. Na…
Kalafior
Kalafior smażony z imbirem
by Hubert Umiński • • 0 Comments
Składniki: 40 dag różyczek kalafiora 1 łyżka posiekanego imbiru 1 ½ łyżki sosu sojowego 4 łyżki pokrojonej szynki 1 łyżka sosu hoi sin 4 łyżki bulionu ½ kostki bulionowej 1 łyżka masła 2 ½ łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju przesmażyć imbir a po około 10 s dodać odsączony kalafiora i cały…