Składniki:
- 2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 ¾ kostki masła
- 1 kg kiszonej kapusty
- kilka suszonych grzybów
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Namoczone grzyby posiekać i razem z kapustą podsmażyć na odrobinę rozgrzanego masła.
W między czasie mąkę wymieszać z posiekanym masłem, jajkiem oraz szczyptą soli.
W trackie mieszania wlewać stopniowo odrobinę wody.
Całość dokładnie zagnieść i powstałe ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie połowę ciasta przełożyć do brytfanny, rozłożyć na nim kapustę z grzybami i przykryć reszta ciasta.
Wierzch nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do lodówki na kolejną godziny.
Po tym czasie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 1 godziny.