Składniki: 1 czerwona kapusta 200 g rodzynek 1 szkl. czerwonego wina 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle. W między czasie poszatkować kapustę a rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem wrzucić do cebulki. Całość dokładnie wymieszać, wrzucić jeszcze…
Kategoria: Kapusta
Kapusta
Kapusta z borowikami i śliwkami
by Justyna Majcherek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 10 dag suszonych borowików 10 dag masła cebula 5 dag śliwek suszonych sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyła po czym je odcedzić i pokroić. W miedzy czasie kapustę zalać wodą i ugotować do…
Kapusta
Gulasz ziemniaczany z kapustą
by Elżbieta Cudak • • 0 Comments
Składniki: 6 ziemniaków 2 cebule 15 dag kiszonej kapusty łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 3 suszone grzyby 2 łyżki kwaśnej śmietany olej Sposób wykonania: Namoczone grzyby pokroić na mniejsze kawałki, ziemniaki pokroić tak jak na frytki, cebulę posiekać a kapustę poszatkować. Następnie cebulę zeszklic na rozgrzanym oleju po czym dodać ziemniaki i chwile smażyć. Wówczas…
Kapusta
Kluski z kapusty
by Teresa Jaźwińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg białej kapusty 2 jajka 1 szkl. mąki 10 dag oleju sól szczypta cukru szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i trzymać na ogniu około 30 minut. Po tym czasie ją ostudzić a potem zemleć w maszynce. Następnie dodać do niej mąkę oraz wbić…
Kapusta
Kiszona kapusta z buraczkami
by Wiktoria Cioch • • 0 Comments
Składniki: 0, 5 kapusty kiszonej 2 szkl. białej fasoli 2 czerwone buraki 1 cebula olej sól pieprz Sposób wykonania: Kapustę sparzyć wrzątkiem, buraki i fasolę ugotować osobno w osolonym wrzątku . Następnie ugotowane buraki pokroić w słupki, cebulę pokroić w kostkę. Dodać poszatkowaną kapustę oraz ugotowana fasolę. Całość dokładnie wymieszać i skropić olejem. Doprawić do…