Składniki: 400 g szpinaku 100 g mąki 50 g masła 2 jajka sól pieprz 2 łyżki startego parmezanu łyżka masła Sposób wykonania: Szpinak zalać wrzącą wodą i odstawić na 3 minuty po tym czasie wbić do niego jajka i dodać mąkę oraz masło. Całość odkładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z powstałej…
Kategoria: Warzywa
Cukinia
Krem z cukinii z ziemniakami
by Piotr Włosek • • 0 Comments
Szparagi
Szparagi z truskawkami
by Agnieszka Joachimiak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg zielonych szparagów 300 g truskawek 5 łyżek stołowych octu truskawkowego 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego czarny pieprz sól Sposób wykonania: Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce po czym blanszować około 4 minut w osolonej wodzie. W między czasie truskawki pokroić na ćwiartki i dodać do nich odcedzone szparagi. Polać całość octem oraz olejem…
Warzywa
Śmietanowa babka z kukurydzą i groszkiem
by Justyna Tymoszuk • • 0 Comments
Składniki: ½ op. mrożonego groszku ½ l bulionu ½ l mleka natka pietruszki 2 śmietany 36% łyżka żelatyny 6 jajek ugotowanych na twardo sól pieprz Sposób wykonania: Mleko oraz wodę wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia, wówczas rozpuścić w nim żelatynę oraz wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…
Warzywa
Babeczka z kukurydzą i marchewką
by Judyta Gradzik • • 0 Comments
Składniki: ½ puszki kukurydzy pęczek natki pietruszki 12 pęczka koperku 4 ugotowane marchewki ½ łyżeczki kurkumy 1 l bulionu żelatyna Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia po czym rozpuścić w nim żelatynę. Podzielić bulion na 3 części. Doi pierwszej dodać kurkumę, wymieszać i przelać do formy poczekać aż zastygnie. Do drugiej dodać kukurydzę i wylać…