Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śmietanowa babka z kukurydzą i groszkiem

Składniki:

  • ½ op. mrożonego groszku
  • ½ l bulionu
  • ½ l mleka
  • natka pietruszki
  • 2 śmietany 36%
  • łyżka żelatyny
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Mleko oraz wodę wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia, wówczas rozpuścić w nim żelatynę oraz wlać śmietanę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie na dnie form ułożyć gałązki natki pietruszki, zalać ją częścią masy i wstawić do zamrażalki do zastygnięcia, wówczas ułożyć jajka przekrojone na połówki i zalać masy.
    Ponownie odstawić do zastygnięcia i na koniec rozłożyć groszek i zalać ostatnią część masy.
    Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *