Składniki: 40 dag selera korzeniowego 1 łyżka startego imbiru 2 ½ łyżki oleju arachidowego 2 łyżki sosu sojowego ½ kotki bulionu 1 łyżka sosu hoi sin 4 łyżki bulionu 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Obrany seler pokroić na zapałki po czym zalać je wodą z dodatkiem octu, odstawić na 10 minut. W między…
Kategoria: Warzywa
Warzywa
Szaszłyki warzywno-grzybowe
by Tadeusz Kapłon • • 0 Comments
Składniki: 1 bakłażan 12 małych pieczarek 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 18 pomidorków koktajlowych 4 łyżki oliwy sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię oraz bakłażana pokroić na plastry, które oprószyć solą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przelać je zimną wodą i nadziewać na szpatułki przeplatając pomidorkami, grzybami oraz…
Ogórki
Ogórkowa pasta
by Laura Wojcieszak • • 0 Comments
Składniki: 1 ogórek 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 3 małe papryczki kawałek konserwowego imbiru łyżka oliwy sok z 1 cytryny sól szczypta cukru Sposób wykonania: Ogórka obrać, pokroić, cebulę posiekać i całość zmiksować razem z czosnkiem, papryczkami oraz imbirem. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny i wymieszać z olejem.
Warzywa
Marchewka z estragonem
by Sandra Malesa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg marchewki 1 ½ łyżki posiekanych listków estragonu 3 łyżki masła kieliszek białego wytrawnego wina ½ szkl. śmietanki łyżeczka mąki 1-2 ząbki czosnku łyżeczka miodu sól Sposób wykonania: Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki po czym przesmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas wlać wino i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś…
Warzywa
Smażone kiełbaski z porami i zmienikami
by Karolina Kowol • • 0 Comments
Składniki: 750 g ziemniaków 3 łyżki bulionu 6 porów tłuszcz 4 kiełbaski grillowe 150 ml śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę po czym zalać ¾ l bulionu i doprowadzić do wrzenia. Następnie pory pokroić w paski i dodać do ziemniaków. Trzymać na ogniu około 20 minut. W między czasie na…