Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak ze śliwkami i jabłkiem Iwony

Składniki:

  • 1 kurczak ok 1 ½ kg
  • 30 dkg śliwek węgierek
  • 2 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • szklanka bulionu drobiowego
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia


    Sposób przyrządzenia:

    Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, na rozgrzanym oleju , zrumienić kawałki kurczaka dodać  cebulę, krótko podsmażyć. Podlać bulionem, oprószyć majerankiem, dusić  na małym ogniu do miękkości/ około 40 minut/. Owoce umyć, jabłka pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki rozkroić na połówki wyjąć pestki, miąższ pokroić w paski. Owoce dodać do mięsa pod koniec duszenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *