Składniki:
- 1 kurczak ok 1 ½ kg
- 30 dkg śliwek węgierek
- 2 duże jabłka
- 1 duża cebula
- szklanka bulionu drobiowego
- szczypta majeranku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, na rozgrzanym oleju , zrumienić kawałki kurczaka dodać cebulę, krótko podsmażyć. Podlać bulionem, oprószyć majerankiem, dusić na małym ogniu do miękkości/ około 40 minut/. Owoce umyć, jabłka pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki rozkroić na połówki wyjąć pestki, miąższ pokroić w paski. Owoce dodać do mięsa pod koniec duszenia.