Składniki:
- 80 dkg gęsiej piersi
- sól, pieprz do smaku
- mielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, papryką i pieprzem. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso, cebulę i czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać bulionem, dusić na małym ogniu około 45 minut, zagęścić mąką ziemniaczaną, zagotować. Podawać z kluskami śląskimi, makaronem lub kopytkami.