Składniki: skórka z szyjki 20 dag wątróbki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej garść rodzynków 1 łyżka masła ½ łyżeczki majeranku szczypta mielonego ziela angielskiego sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę drobno pokroić po czym dodać do niej żółtka, masło, bułkę tartą i majeranek. Całość dokładnie utrzeć po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie…
Tag: z gęsi
Porady i Ciekawostki
Gęś pieczona z jabłkiem i rodzynkami
by Karolina Węglarz • • 0 Comments
Składniki: 1 gęś 1 kg jabłek ½ kg cebuli 10 dag rodzynków 1 cytryna 1 łyżeczką cząbru 1 łyżeczką majeranku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok aby namokły. W między czasie oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Następnie obrać jabłka i…
Listy
Gęś pieczona z jabłkami
by Kasia Sroka • • 0 Comments
Składniki: 1 gęś 1 kg jabłek ½ kg cebuli 10 dag rodzynków 1 cytryna 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Gęś skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie obrać 2 jabłka, pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne i wymieszać je z cząbrem po czym…
Listy
Gąska pieczona z kiszoną kapustą
by Tomek • • 0 Comments
Składniki: 1 gęś 1,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczki kminku sól pieprz Sposób wykonania: Ze sprawionej gęsi odciąć skrzydła po czym natrze ją solą oraz kminkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem co jakiś czas nakłuwając. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby skóra ładnie się zarumieniła. Następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę,…
Listy
Gulasz z gęsi na ostro Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg gęsiej piersi sól, pieprz do smaku mielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, papryką i pieprzem. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w…