Składniki:
- 1 gęś
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 1 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ze sprawionej gęsi odciąć skrzydła po czym natrze ją solą oraz kminkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem co jakiś czas nakłuwając.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby skóra ładnie się zarumieniła.
Następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej kapustę i dusić kilkanaście minut po czym doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Natomiast gęś podzielić na porcję.
Połowę kapusty przełożyć do formy, ułożyć na niej gęś i przykryć pozostałą kapustą.
Zapiekać pod przykryciem około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.