Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gąska pieczona z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 gęś
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Ze sprawionej gęsi odciąć skrzydła po czym natrze ją solą oraz kminkiem.
Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem  co jakiś czas nakłuwając.
Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby skóra ładnie się zarumieniła.
Następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać do niej kapustę i dusić kilkanaście minut po czym doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Natomiast gęś podzielić na porcję.
Połowę kapusty przełożyć do formy, ułożyć na niej gęś i przykryć pozostałą kapustą.
Zapiekać pod przykryciem około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *