Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: gęś

Gęś pieczona z jabłkiem i rodzynkami

Składniki: 1 gęś 1 kg jabłek ½ kg cebuli 10 dag rodzynków 1 cytryna 1 łyżeczką cząbru 1 łyżeczką majeranku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok aby namokły. W między czasie oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Następnie obrać jabłka i…

Gęś pieczona z jabłkami

Składniki: 1 gęś 1 kg jabłek ½ kg cebuli 10 dag rodzynków 1 cytryna 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Gęś skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie obrać 2 jabłka, pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne i wymieszać je z cząbrem po czym…

Gąska pieczona z kiszoną kapustą

Składniki: 1 gęś 1,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczki kminku sól pieprz Sposób wykonania: Ze sprawionej gęsi odciąć skrzydła po czym natrze ją solą oraz kminkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem  co jakiś czas nakłuwając. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby skóra ładnie się zarumieniła. Następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę,…

Gęś z pomidorami i papryką

Składniki: 1 gęsia pierś bez skóry (50 dag) 1 cebula 5 pomidorów 2 czerwone papryki 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej sól Sposób wykonania: Czosnek i cebulę posiekać po czym zeszklić go na rozgrzanym maśle, wówczas dodać mięso pokrojone w kostkę, nadal smażyć. Następnie podlać mięso odrobiną wody i dusić około…

Gulasz z gęsi na ostro Iwony

Składniki: 80 dkg gęsiej piersi sól, pieprz do smaku mielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą, papryką i pieprzem. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w…