Składniki:
- 1 gęś
- 1 kg jabłek
- ½ kg cebuli
- 10 dag rodzynków
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Gęś skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Następnie obrać 2 jabłka, pokroić na kawałki usuwając gniazda nasienne i wymieszać je z cząbrem po czym włożyć do wnętrza gęsi i zaszyć.
Gęś przełożyć do brytfanny, polać ją tłuszczem a wokół ułożyć cebulę oraz całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi.
W powstałe otwory po gniazdach nasiennych włożyć sparzone wrzątkiem rodzynki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na rumiano, w trakcie polewając sosem z pieczenia.