Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwa z pomidorami

Składniki:

  • 1 kuropatwa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • 4 pomidory
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Kuropatwę oprószyć solą po czym obsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dodatkiem pokrojone cebuli, czosnku i listka laurowego.
Następnie wlać ½ szkl wody i dodać pieprz do smaku po czym dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć a dodać wino oraz obrane i pokrojone pomidory.
Dusić chwile pod przykryciem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Na koniec sos przetrzeć przez sito i podawać do kuropatwy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *