Składniki:
- 1 kuropatwa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- 4 pomidory
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Kuropatwę oprószyć solą po czym obsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dodatkiem pokrojone cebuli, czosnku i listka laurowego.
Następnie wlać ½ szkl wody i dodać pieprz do smaku po czym dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć a dodać wino oraz obrane i pokrojone pomidory.
Dusić chwile pod przykryciem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.
Na koniec sos przetrzeć przez sito i podawać do kuropatwy.