Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuropatwa

Kuropatwa z pomidorami

Składniki: 1 kuropatwa 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy ½ szkl białego wytrawnego wina 4 pomidory ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwę oprószyć solą po czym obsmażyć ją na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dodatkiem pokrojone cebuli, czosnku i listka laurowego. Następnie wlać ½…

Kuropatwy w sosie z sherry

Składniki: 20 sprawionych kuropatw sól, pieprz ½ szklanki oleju mąka pszenna ½ szklanki oleju ½ szklanki drobno posiekanej cebuli 1,5 szklanki wody ½ szklanki sherry ½ szklanki posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim dokładnie tuszki kuropatw. Obrumienione kuropatwy ułożyć w naczyniu…

Kuropatwy pieczone w sosie

Składniki: 2 kuropatwy 20 dag słoniny 4 łyżeczki masła 4 plasterki cytryny sól Sos: 1 szkl. bulionu ½ łyżki mąki Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą w środku i na zewnątrz po czym obłożyć plasterkami słoniny i obwiązać nitką. Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni do momentu, aż słonina się zarumieni,…

Pieczona kuropatwa w słoninie

Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 łyżki bułki tartej 2 szkl. rosołu ½ cytryny sól Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, obłożyć plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 0 stopni na 30 minut. W między czasie…

Kuropatwy w sosie pomidorowym

Składniki: 2 kuropatwy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 szkl. bulionu 1 szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki pasty pomidorowej sól pieprz tymianek Sposób wykonania: Kuropatwy natrzeć rozgniecionym czosnkiem oraz solą po czym przesmażyć je na rozgrzanej oliwie, wówczas podlać je gorącym bulionem oraz winem. Dodać jeszcze szczyptę tymianku i trzymać na małym ogniu…