Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos beszamelowy Adama

Składniki:

  • 4 szkl. mleka
  • ½ cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 85 g masła
  • 85 g mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

    Sposób wykonania:
    Do mleka dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz liść laurowy po czym postawić na małym ogniu i podgrzać.
    Gdy mleko zacznie wrzeć szybko zestawić go z ognia i odstawić na bok na 10 minut.
    Po tym czasie przecedzić przez sito.
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę uważając aby nie zbrązowiała po czym zestawić ją z ognia i rozprowadzić mlekiem..
    Dodać jeszcze masło, dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu do zgęstnienia.
    Niech lekko bulgotowa około 3 minut po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *