Składniki:
- 4 szkl. mleka
- ½ cebuli
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 85 g masła
- 85 g mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
Do mleka dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz liść laurowy po czym postawić na małym ogniu i podgrzać.
Gdy mleko zacznie wrzeć szybko zestawić go z ognia i odstawić na bok na 10 minut.
Po tym czasie przecedzić przez sito.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę uważając aby nie zbrązowiała po czym zestawić ją z ognia i rozprowadzić mlekiem..
Dodać jeszcze masło, dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu do zgęstnienia.
Niech lekko bulgotowa około 3 minut po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.