Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Beszamelowe

Sos beszamelowy Igi

Składniki: 3 szkl. mleka 2 łyżki masła 2 łyżeczki maki 20 dag żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas rozprowadzić ja mlekiem i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać starty ser. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie marchewki i ziemniaki…

Sos beszamelowy Adama

Składniki: 4 szkl. mleka ½ cebuli 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 85 g masła 85 g mąki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Do mleka dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz liść laurowy po czym postawić na małym ogniu i podgrzać. Gdy mleko zacznie wrzeć szybko zestawić go z ognia i odstawić na bok na…

Sos beszamelowy Sylwii

Składniki: 2 łyżki mąki 3 łyżki masła 400 ml mleka 100 ml śmietanki 30% sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ja zimnym mlekiem. Trzymać na małym ogniu, aż całość zgęstnieje, wówczas dodać śmietanę i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym przetrzeć…

Sos beszamelowy-wariacje na temat II

1)Składniki: sos beszamelowy ( patrz przepis; "sos beszamelowy-przepis ilustrowany) 100g papryki konserwowanej natka pietruszki cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Paprykę zmielić, połączyć z sosem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić cukrem do smaku. 2).Składniki: sos beszamelowy 1-2 świeże ogórki 1 łyżka masła 2-3 łyżki ketchupu koperek kurkuma Sposób przyrządzenia: Ogórki obrać ze skórki, usunąć pestki, zetrzeć…