1)Składniki:
- sos beszamelowy ( patrz przepis; "sos beszamelowy-przepis ilustrowany)
- 100g papryki konserwowanej
- natka pietruszki
- cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Paprykę zmielić, połączyć z sosem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić cukrem do smaku.
2).Składniki:
- sos beszamelowy
- 1-2 świeże ogórki
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki ketchupu
- koperek
- kurkuma
Sposób przyrządzenia:
Ogórki obrać ze skórki, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Podsmażyć na maśle razem z ketchupem. Połączyć z sosem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku.
3).Składniki:
- sos beszamelowy
- 2-3 łyżki tartego chrzanu
- skórka pomarańczowa
- sok z cytryny
- sok z pomarańczy
Sposób przyrządzenia:
Sos połączyć z chrzanem i skórką z pomarańczy. Sok z cytryny i pomarańczy dodajemy do smaku.
4).Składniki:
- sos beszamelowy
- 1 jabłko ( kwaśne )
- 2 łyżki tartego chrzanu
- sok z cytryny
- sok z pomarańczy
- 20g rodzynek
Sposób przyrządzenia:
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Połączyć z sosem, chrzanem i opłukanymi rodzynkami. Dodać sok z cytryny i pomarańczy do smaku.