Składniki:
- 2 brokuły
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szl wywaru z brokułów
- ½ szkl śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka startego żółtego sera
- sól
- cukier
Składniki: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 60 g żółtego sera sól cukier pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę około 3 minut. Po tym czasie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko. Ubijając trzepaczką doprowadzić do wrzenia, wówczas trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut. Po tym czasie zdjąć…
Składniki: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki sól cukier pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę około 3 minut. Po tym czasie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko. Ubijając trzepaczką doprowadzić do wrzenia, wówczas trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut. Na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem,…
Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 ½ szklanki sosu beszamelowego szczypta utartej gałki muszkatołowej 20 dkg startego ostrego żółtego sera 5 dkg masła 2 łyżki tartej bułki sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z połową startego sera i sosem beszamelowym, przyprawić do…
Składniki: 2 szkl. beszamelu ½ pęczka koperku sok z 1 cytryny sól pieprz cukier Sposób wykonania: Koperek posiekać i dodać do sosu beszamelowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia.