Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: beszamelowy

Botwinka zasmażana z czosnkiem

Składniki: 50 dkg umytych, osuszonych i posiekanych listków botwiny 1 łyżeczka oliwy 2 łyżki granulowanego czosnku 4 łyżeczki masła 4 łyżeczki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka sól, pieprz szczypta tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną botwinę, dusić mieszając 7 minut, przełożyć na durszlak aby obsączyć z nadmiaru płynu. Na patelni…

Sos beszamelowy z żółtkami

Składniki: 200 ml mleka 2 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 żółtka sól cukier pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Mąkę przesmażyć na rozgrzanym maśle. Gdy się zarumieni rozprowadzić mlekiem, cały czas ubijając. Trzymać  na ogniu jeszcze  około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i stopniowo dodawać żółtka. Na koniec doprawić do smoku solą,…

Sos beszamelowy Adama

Składniki: 4 szkl. mleka ½ cebuli 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 85 g masła 85 g mąki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Do mleka dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz liść laurowy po czym postawić na małym ogniu i podgrzać. Gdy mleko zacznie wrzeć szybko zestawić go z ognia i odstawić na bok na…

Sos beszamelowy-przepis ilustrowany

Nadaje się świetnie nie tylko do zapiekanek ale także do cielęciny , drobiu i warzyw. Składniki na sos podstawowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany) Sposób przyrządzenia: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż…