Składniki:
Sos beszamelowy:
Sposób przyrządzenia:
Rybę opłukać odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na porcje, posolić. Kapelusze pieczarek obrać ze skórki poszatkować. Włożyć do rondelka dać masło, sól, pieprz, 1-2 łyżki wody. Dusić 10 minut. Filety z ryby ułożyć na ogniotrwałym półmisku, skropić roztopionym masłem i podlać winem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec, wyjąć. Podpieczoną rybę pokryć pieczarkami.
Sos beszamelowy:
Masło stopić zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić z mlekiem, zagotować, wymieszać z żółtkami , przyprawić do smaku solą ,śmietaną i startym żółtym serem, podgrzać ,ale nie gotować. Tak przygotowanym sosem beszamelowym polewamy wcześniej przygotowaną rybę. Podajemy na gorąco.