Składniki:
- 50 dkg umytych, osuszonych i posiekanych listków botwiny
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżeczki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- sól, pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną botwinę, dusić mieszając 7 minut, przełożyć na durszlak aby obsączyć z nadmiaru płynu. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i czosnek, mieszając smażyć 1 minutę, nie rumienić. Mieszając dodać zimne mleko, gotować aż zasmażka się w nim rozprowadzi. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać obsączone, podsmażone listki botwinki, wymieszać i podawać.