Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Botwinka zasmażana z czosnkiem

Składniki:

    • 50 dkg umytych, osuszonych i posiekanych listków botwiny
    • 1 łyżeczka oliwy
    • 2 łyżki granulowanego czosnku
    • 4 łyżeczki masła
    • 4 łyżeczki mąki pszennej
    • 2/3 szklanki mleka
    • sól, pieprz
    • szczypta tartej gałki muszkatołowej


    Sposób przyrządzenia:

    W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną botwinę, dusić mieszając 7 minut, przełożyć na durszlak aby obsączyć z nadmiaru płynu. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i czosnek, mieszając smażyć 1 minutę, nie rumienić. Mieszając dodać zimne mleko, gotować aż zasmażka się w nim rozprowadzi. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać obsączone, podsmażone listki botwinki, wymieszać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *