Składniki:
- ½ pęczka botwinki
- 1 łyżeczka oliwy
- ½ pokrojonej w kostkę cebuli
- 2,5 szklanki tartego sera
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać wraz z łodygami. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać posiekaną botwinkę, smażyć mieszając aż kawałki łodyg botwinki będą miękkie. Jajka zmiksować, wymieszać z serem, mlekiem i zawartością patelni. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wlać wymieszane składniki zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut. Podawać na gorąco.