Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Botwinka zapiekana z jajkami i serem

Składniki:

    • ½ pęczka botwinki
    • 1 łyżeczka oliwy
    • ½ pokrojonej w kostkę cebuli
    • 2,5 szklanki tartego sera
    • 4 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać wraz z łodygami. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać posiekaną botwinkę, smażyć mieszając aż kawałki łodyg botwinki będą miękkie. Jajka zmiksować, wymieszać z serem, mlekiem i zawartością patelni. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wlać wymieszane składniki zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *