Składniki:
- 1 szkl mąki żytniej
- pęczek młodych buraków z botwiną
- ½ szkl śmietany
- 2 jaja
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka szczypiorku
- sól
Składniki: pęczek botwinki ½ szkl śmietany 4 jajka ugotowane na twardo łyżka mąki sok z cytryny 3 kostki rosołowe 15 dag słoniny koper szczypior sól cukier Sposób wykonania: Botwinę dokładnie umyć pod bieżącą wodą po czym ja pokroić i wrzucić do garnka. Zalać ją woda i dodać jeszcze kostki rosołowe oraz sok z cytryny. Całość…
Składniki: 1 kg botwiny 4 ziemniaki 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej papryki słoik sosu pomidorowego łyżeczka bazylii ½ łyżeczki oregano sól pieprz starty parmezan Sposób wykonania: Botwinę posiekać, zalać woda i gotować około 8 minut po czym odcedzić i odstawić na bok. Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wrzątkiem…
Składniki: 50 dkg umytych, osuszonych i posiekanych listków botwiny 1 łyżeczka oliwy 2 łyżki granulowanego czosnku 4 łyżeczki masła 4 łyżeczki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka sól, pieprz szczypta tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną botwinę, dusić mieszając 7 minut, przełożyć na durszlak aby obsączyć z nadmiaru płynu. Na patelni…
Składniki: ½ pęczka botwinki 1 łyżeczka oliwy ½ pokrojonej w kostkę cebuli 2,5 szklanki tartego sera 4 jajka 1 szklanka mleka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Botwinkę dokładnie wypłukać, osuszyć, posiekać wraz z łodygami. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć mieszając aż stanie się szklista, dodać posiekaną botwinkę, smażyć mieszając aż kawałki łodyg botwinki będą…