Składniki:
- pęczek botwinki
- ½ szkl śmietany
- 4 jajka ugotowane na twardo
- łyżka mąki
- sok z cytryny
- 3 kostki rosołowe
- 15 dag słoniny
- koper
- szczypior
- sól
- cukier
Sposób wykonania:
Botwinę dokładnie umyć pod bieżącą wodą po czym ja pokroić i wrzucić do garnka.
Zalać ją woda i dodać jeszcze kostki rosołowe oraz sok z cytryny.
Całość doprowadzić do wrzenia.
W między czasie pokrojoną w kostkę słoninę stopić na rozgrzanej patelni po czym przełożyć całość do gotującej się botwiny.
Chwilę jeszcze gotować i na koniec zagęścić zupę śmietaną.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem a przed podaniem wrzucić jeszcze posiekany koper oraz szczypior.
Do każdego talerza włożyć również ugotowane jajka przekrojone na połówki.