Składniki:
- 1 kg botwiny
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki suszonej papryki
- słoik sosu pomidorowego
- łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- starty parmezan
Sposób wykonania:
Botwinę posiekać, zalać woda i gotować około 8 minut po czym odcedzić i odstawić na bok.
Następnie ziemniaki pokrojone w kostkę zalać wrzątkiem i gotować do miękkości.
Również je odcedzić i odstawić na bok.
W między czasie na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek i płatki papryki.
Wówczas dodać sos pomidorowy, bazylię oraz oregano.
Trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie wrzucić botwinę oraz ziemniaki i dusić pod przykryciem około 8 minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekanym parmezanem.