Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 2 duże pęczki świeżej botwinki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bulionu drobiowego
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 2 jajka
- tarty parmezan
Sposób przyrządzenia:
Botwinkę bardzo dokładnie opłukać, odciąć łodyżki. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać listki botwinki, gotować 5 minut, odcedzić i natychmiast zalać lodowato zimną wodą, ponownie odcedzić, osuszyć, posiekać nożem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać paprykę i listki botwinki chwilę smażyć mieszając, dodać bulion i przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić 5 minut. Sprawdzić czy botwinka jest odpowiednio miękka, dodać masło i skórkę cytrynową, dusić jeszcze 2 do 3 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu producenta, odcedzić. Gorący dodać do przygotowanej botwinki, wbić jajka i mieszając podgrzewać aż jajka się zetną. Przed podaniem posypać serem.