Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron spaghetti z botwinką

Składniki:

    • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    • 2 duże pęczki świeżej botwinki
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki bulionu drobiowego
    • szczypta ostrej papryki
    • 1 łyżeczka masła
    • sól, pieprz
    • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
    • 2 jajka
    • tarty parmezan


    Sposób przyrządzenia:

    Botwinkę bardzo dokładnie opłukać, odciąć łodyżki. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać listki botwinki, gotować 5 minut, odcedzić i natychmiast zalać lodowato zimną wodą, ponownie odcedzić, osuszyć, posiekać nożem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać paprykę i listki botwinki chwilę smażyć mieszając, dodać bulion i przyprawić solą i pieprzem.  Przykryć i dusić 5 minut. Sprawdzić czy botwinka jest odpowiednio miękka, dodać masło i skórkę cytrynową, dusić jeszcze 2 do 3 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu producenta, odcedzić. Gorący dodać do przygotowanej botwinki, wbić jajka i mieszając podgrzewać aż jajka się zetną. Przed podaniem posypać serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *