Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażona botwinka

Składniki:

    • 1 duży pęczek świeżej botwinki
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki bulionu drobiowego
    • szczypta ostrej papryki
    • 1 łyżeczka masła
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    Botwinkę bardzo dokładnie opłukać, odciąć łodyżki. Osuszone liście pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać paprykę i listki botwinki chwilę smażyć mieszając, dodać bulion i przyprawić solą i pieprzem.  Przykryć i dusić 5 minut. Sprawdzić czy botwinka jest odpowiednio miękka, dodać masło i dusić jeszcze 2 do 3 minut. Podawać solo lub jako dodatek do makaronu, ryżu itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *