Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czerwony

Smażona botwinka

Składniki: 1 duży pęczek świeżej botwinki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Botwinkę bardzo dokładnie opłukać, odciąć łodyżki. Osuszone liście pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć 1 minutę, dodać paprykę i…

Sałatka z buraków, rodzynek i moreli

Składniki: 1 ugotowany burak 5 dkg suszonych Mireli 5 dkg rodzynek sułtańskich 1 łyżka posiekanych orzechów nerkowca 2 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Rodzynki i morele zalać na około 10 minut wrzątkiem, odcedzić. Buraka obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Morele pokroić w grube paski. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Jeśli ktoś lubi może…

Sałatka z buraka ćwikłowego i ananasa

Składniki: 1 ugotowany, duży burak ćwikłowy 5 plastrów ananasa konserwowego ½ szklanki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanych, dowolnych orzechów Sposób przyrządzenia: Buraka obrać, pokroić w kostkę. W podobną kostkę pokroić plastry ananas konserwowego. Orzechy wyprażyć na suchej patelni, posiekać. Śmietanę ubić mikserem. Na talerzyku skomponować sałatkę z przygotowanych składników.