Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 10 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masła
- sól i cukier puder do smaku (po 1 łyżeczce)
Farsz:
- 25 dkg umytych, osuszonych i posiekanych listków botwiny
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki masła
- łyżeczki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- ½ szklanki tartego sera parmezan
Sposób przyrządzenia:
Przygotować farsz. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną botwinę, dusić mieszając 7 minut, przełożyć na durszlak aby obsączyć z nadmiaru płynu. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i czosnek, mieszając smażyć 1 minutę, nie rumienić. Mieszając dodać zimne mleko, gotować aż zasmażka się w nim rozprowadzi. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko schłodzić, dodać jajka, wymieszać
Używając gęstego sita przesiać mąkę, dodać cukier i sól, wstępnie wymieszać formując w kopczyk z wgłębieniem na jego szczycie. W misce rozprowadzić pokruszone drożdże w 50 ml wody, dodać oliwę i jajka, dodać do mąki, wyrobić na „gładką” masę, przykryć czystą lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do czas aż podwoi swoją objętość. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na placek odpowiednio gruby aby wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 – 30 cm, ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Formę przed wyłożeniem ciastem dobrze jest posmarować masłem. Form włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec przez 30 minut.
Tartę napełnić farszem, posypać serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż ser zacznie się rumienić.