Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: beszamel

Gotowane rzodkiewki z sosem beszamelowym

Składniki: 2 szklanki pokrojonej w plastry rzodkiewki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka szczypta tartej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać rzodkiewkę osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż rzodkiewka zmięknie. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić.…

Sos beszamelowy Urszuli

Składniki: 5 łyżek masła 5 łyżek mąki 3 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki startego żółtego sera Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę cały czas mieszając po czym rozprowadzić ja mlekiem. Trzymać na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Wówczas dodać ser i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką…

Makaron pod beszamelem

Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 ½ szklanki sosu beszamelowego szczypta utartej gałki muszkatołowej 20 dkg startego ostrego żółtego sera 5 dkg masła 2 łyżki tartej bułki sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z połową startego sera i sosem beszamelowym, przyprawić do…

Mintaj pod beszamelem

Składniki: 2 filety mintaja fasolka szparagowa przyprawa do ryb brokuł marchew 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki mąki ¾ szkl. mleka 10 dag żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Fasolkę, marchew i brokuł, obrać, pokroić na mniejsze kawałki po czym ugotować w osolonej wodzie. W między czasie filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą oraz…

Jajka z ziemniakami i marchewką

Składniki: 3 jajka 2 marchewki 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka groszku z puszki kilka ziemniaków łyżka oleju zioła sól pieprz Sos: 3 szkl. mleka 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki 20 dag żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas rozprowadzić ja mlekiem i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie…