Składniki: 2 szklanki pokrojonej w plastry rzodkiewki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka szczypta tartej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać rzodkiewkę osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż rzodkiewka zmięknie. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić.…
Tag: beszamel
Listy
Sos beszamelowy Urszuli
by Urszula Jelińska • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek masła 5 łyżek mąki 3 szklanki mleka sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki startego żółtego sera Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę cały czas mieszając po czym rozprowadzić ja mlekiem. Trzymać na małym ogniu aż sos stanie się gęsty. Wówczas dodać ser i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką…
Listy
Makaron pod beszamelem
by Jola • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 ½ szklanki sosu beszamelowego szczypta utartej gałki muszkatołowej 20 dkg startego ostrego żółtego sera 5 dkg masła 2 łyżki tartej bułki sól, pieprz do smaku ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wymieszać z połową startego sera i sosem beszamelowym, przyprawić do…
Ryby
Mintaj pod beszamelem
by Wanda Załoga • • 0 Comments
Składniki: 2 filety mintaja fasolka szparagowa przyprawa do ryb brokuł marchew 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki mąki ¾ szkl. mleka 10 dag żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Fasolkę, marchew i brokuł, obrać, pokroić na mniejsze kawałki po czym ugotować w osolonej wodzie. W między czasie filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą oraz…
Jajka
Jajka z ziemniakami i marchewką
by Mariusz Pikulski • • 0 Comments
Składniki: 3 jajka 2 marchewki 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka groszku z puszki kilka ziemniaków łyżka oleju zioła sól pieprz Sos: 3 szkl. mleka 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki 20 dag żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, wówczas rozprowadzić ja mlekiem i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie…