Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: beszamel

Sos beszamelowy Adama

Składniki: 4 szkl. mleka ½ cebuli 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 85 g masła 85 g mąki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Do mleka dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz liść laurowy po czym postawić na małym ogniu i podgrzać. Gdy mleko zacznie wrzeć szybko zestawić go z ognia i odstawić na bok na…

Jajka sadzone z beszamelem

Składniki: 4 jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę aż powstaną pęcherzyki powietrza, wówczas rozprowadzić ją mlekiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i cały czas mieszając trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie na drugiej patelni posadzić jajka na rozgrzanym maśle. Uważać by żółtka się…

Naleśniki z mięsnym farszem

 
 Składniki

 

  • 450 g mięsa mielonego
  • jedna czerwona papryka
  • ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być tez z puszki )
  • mała puszka kukurydzy
  • 20 dag pieczarek
  • ok 2 plastry ananasa z puszki
  • cebula średnia
  • olej do smażenia
  • pomidory w puszce ew. przecier pomidorowy
  • troszkę czosnku
  • sól i pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • chilli
  • oregano
  • słodka papryka

     

    Naleśniki:
    W zależności od tego ile i jakie chcemy zrobić dodajemy

  • gazowana woda mineralna
  • mąka zwykła
  • jajko
  • odrobina soli

     

    Na wierzch beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • ok 1.5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • tarty ser do posypania
  • mini kostka Knorr „Smażona cebulka” lub prażona cebulka

 

Ozorki cielęce zapiekane z beszamelem

Składniki: 3-4 ozorki 10 dag startego żółtego sera 3-4 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do zupy gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ozorki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować, wówczas je odcedzić, skrę usunąć a mięso pokroić w plasterki. Następnie przygotować beszamel łącząc mąkę, mleko oraz 2 łyżki masła,…