Składniki: 4 szkl. mleka ½ cebuli 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku 85 g masła 85 g mąki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Do mleka dodać posiekaną cebulę, czosnek oraz liść laurowy po czym postawić na małym ogniu i podgrzać. Gdy mleko zacznie wrzeć szybko zestawić go z ognia i odstawić na bok na…
Tag: beszamel
Jajka
Jajka sadzone z beszamelem
by Magda Lenart • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę aż powstaną pęcherzyki powietrza, wówczas rozprowadzić ją mlekiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i cały czas mieszając trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie na drugiej patelni posadzić jajka na rozgrzanym maśle. Uważać by żółtka się…
Przekąski
Naleśniki z mięsnym farszem
by Goplana • • 0 Comments
Składniki
- 450 g mięsa mielonego
- jedna czerwona papryka
- ok 2 szklanki czerwonej fasoli ( może być tez z puszki )
- mała puszka kukurydzy
- 20 dag pieczarek
- ok 2 plastry ananasa z puszki
- cebula średnia
- olej do smażenia
- pomidory w puszce ew. przecier pomidorowy
- troszkę czosnku
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- chilli
- oregano
- słodka papryka
Naleśniki:
W zależności od tego ile i jakie chcemy zrobić dodajemy - gazowana woda mineralna
- mąka zwykła
- jajko
- odrobina soli
Na wierzch beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki maki
- ok 1.5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- tarty ser do posypania
- mini kostka Knorr „Smażona cebulka” lub prażona cebulka
Cielęcina
Ozorki cielęce zapiekane z beszamelem
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 3-4 ozorki 10 dag startego żółtego sera 3-4 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do zupy gałka muszkatołowa sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone ozorki zalać osolonym wrzątkiem i ugotować, wówczas je odcedzić, skrę usunąć a mięso pokroić w plasterki. Następnie przygotować beszamel łącząc mąkę, mleko oraz 2 łyżki masła,…
Cielęcina
Pieczeń cielęca zapiekana w beszamelu
by Gałucha • • 0 Comments
Składniki: – 60 dkg cielęciny bez kości – olej – sól – 1-2 ząbki czosnku – 3 łyżki masła – 2 dkg tartej bułki sos beszamelowy: – 3 łyżki mąki – 4 dkg masła – 1/2 szklanki śmietany – 1 szklanka mleka – 1-2 żółtka – 3 dkg sera tylżyckiego – 1 cytryna lub kwasek…