Składniki:
– 60 dkg cielęciny bez kości
– olej
– sól
– 1-2 ząbki czosnku
– 3 łyżki masła
– 2 dkg tartej bułki
sos beszamelowy:
– 3 łyżki mąki
– 4 dkg masła
– 1/2 szklanki śmietany
– 1 szklanka mleka
– 1-2 żółtka
– 3 dkg sera tylżyckiego
– 1 cytryna lub kwasek cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
Mięso wypłukać posolić, zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać tłuszczem ze smażenia, skropić wodą. Wstawić piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec, polewając sosem. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Gdy pieczeń jest prawie miękka, posmarować powierzchnię mięsa roztartym czosnkiem. Upieczone mięso wyjąć, pokroić w cienkie, szerokie plastry, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Masło stopić, wymieszać z mąką, zasmażyć, dolać mleko, zagotować, przyprawić do smaku solą, sokiem cytryny.
Do beszamelu dodać pozostały z pieczenia sos, zagotować, wymieszać ze śmietaną i z żółtkami, polać pieczeń. Z wierzchu grubo posypać tartym serem. Skropić masłem z tartą bułką. Wstawić do piekarnika na 20 minut i zapiec (200 stopni). Gdy ser lekko się zrumieni wyjąć.