Składniki: 1 kg mięsa cielęcego 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Czosnek rozetrzeć razem z solą po czym dodać pieprz oraz majeranek. Wymieszać i natrzeć pastą mięso. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto. Wówczas wlać szklankę gorącej wody i trzymać…
Tag: mięso z cielęciny
Cielęcina
Cielęcina z pieczarkami
by Julita Świniarska • • 0 Comments
Składniki: 500 g cielęciny 150 g pieczarek 2 cebule por łyżka oleju 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szkl. białego wytrawnego wina ½ szkl. bulionu 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej sól łyżka koniaku 2-3 łyżki śmietany Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę i…
Cielęcina
Pieczeń cielęca w sosie borówkowym
by Witold Bogacki • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg pieczeni cielęcej 1 łyżka oleju 1 szklanka przesmażonych borówek cukier do smaku 2 kwaśne, obrane i pokrojone w plastry jabłka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim przyprawione wcześniej mięso. Tak obsmażone porcję mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku 30 minut polewając wytwarzającym się sosem,…
Cielęcina
Cielęcina w panierce ziołowej
by Jan Mączka • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl. bułki tartej 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka liści szałwii 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki soli ziołowej 4 kotlety cielęce ¼ szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/3 szkl. oleju 1 cytryna Sposób wykonania: Bułkę tartą wymieszać z czosnkiem, solą ziołowa oraz szałwią. Następnie mięso oprószyć mąką, potem zanurzać w roztrzepanym jajku…
Cielęcina
Farsz z podrobów cielęcych do pasztecików
by Martyna Andrzejczak • • 0 Comments
Składniki: • 200 g podrobów cielęcych • łyżka masła • 1 cebula • 4 łyżki bulionu mięsnego • 4-5 jajek • sól • pieprz • łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Podroby zalać wodą i ugotować po czym je odcedzić i zemleć. Następnie posiekać cebulę i przesmażyć ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać posiekane podroby, ugotowane…