Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z cielęciny

Mostek cielęcy w śmietanowym sosie

Składniki: 1 mostek cielęcy Sos: 5 szkl. bulionu 1 szkl. śmietanki 2-3 żółtka 3 łyżki masła ½ cytryny 2-3 pieczarki sól Sposób wykonania: Oczyszczony mostek gotować około 2 godzin we wrzątku. W między czasie bulion wymieszać razem ze śmietanką i posiekanymi pieczarkami. Całość zagotować po czym przecedzić. Następnie do osobnego rondelka wrzucić masło i wbić…

Kotlety cielęce Ilony

Składniki: cielęcina 1 kg jajko 2 sztuki bułka tarta 1/2 szklanki sól pieprz oliwa 1 łyżka curry 1/3 łyżeczki olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Cielęcinę należy pokroić w plastry, każdy z nich zbić za pomocą tłuczka kuchennego. Kolety należy oprószyć solą, pieprzem i curry. Jajka należy roztrzepać z oliwą. Kotlety należy moczyć w jajku, a…

Wątróbki z morelami

Składniki: • 30 dag wątroby cielęcej • 2 łyżki mąki • 2 łyżki oleju • łyżka masła • puszka moreli w syropie • 4 łyżki soku jabłkowego lub białego wina • łyżeczka ziaren zielonego pieprzu • łyżeczka mąki • kilka liści kapusty pekińskiej • sól Sposób przyrządzenia: Morele osączyć, syrop zachować. Owoce pokroić na cząstki.…