Składniki:
• 30 dag wątroby cielęcej
• 2 łyżki mąki
• 2 łyżki oleju
• łyżka masła
• puszka moreli w syropie
• 4 łyżki soku jabłkowego lub białego wina
• łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
• łyżeczka mąki
• kilka liści kapusty pekińskiej
• sól
Sposób przyrządzenia:
Morele osączyć, syrop zachować. Owoce pokroić na cząstki. Pieprz posiekać. Liście kapusty oczyścić, opłukać i osuszyć. Wątrobę oczyścić z błon, pokroić w wąskie paski i obtoczyć w mące. Olej i masło rozgrzać na patelni.
Na mocnym ogniu krótko obsmażyć wątrobę. Wlać sok lub wino. Dodać pokrojone morele, 1/3 szklanki syropu z moreli i pieprz. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Przyprawić solą. Wątróbki z sosem rozłożyć na talerzach, przybrać liśćmi kapusty.