Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nadziewana pieczeń wołowa

Składniki:


• 1,2 kg wołowiny (z mostka, w jednym kawałku)
• 8 dag wędzonego boczku
• 1 kg pieczarek
• 4 pomidory
• 3 średnie cebule
• 1 pęczek włoszczyzny
• 1/2 pęczka pietruszki
• 5 łyżek śmietany kremówki
• 5 łyżek winiaku
• 1 łyżka mąki
• 5 łyżek masła lub margaryny
• sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pokroić boczek w kostkę. Obrać, posiekać 1 cebulę. Oczyścić, drobno pokroić 15 dag pieczarek. Podsmażyć boczek, dodać warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Umyć i osuszyć wołowinę, ewentualnie lekko roztłuc. Rozłożyć na mięsie nadzienie.
Zwinąć wołowinę w roladę, spiąć wykałaczkami, owinąć sznurkiem.
Ułożyć mięso w dużej brytfance, polać dwiema łyżkami margaryny.
Piec 1 i 3/4 godziny w temperaturze 200ºC.
Oczyścić, pokroić na drobne kawałki pęczek włoszczyzny. Dodać do mięsa pół godziny przed końcem pieczenia, polać 1/2 litra wody i winiakiem. Wyjąć mięso, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedzić do naczynia. Rozprowadzić mąkę w śmietanie, zagęścić i doprawić sos.
Oczyścić, pokroić w plasterki resztę pieczarek. Obrać i posiekać pozostałe cebule. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, podzielić na ćwiartki i usunąć środki z pestkami.
Dwie ćwiartki odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić. Posiekać pietruszkę (część pozostawić do dekoracji).
Rozgrzać resztę tłuszczu na patelni. Smażyć pieczarki 10 minut, posypać solą i pieprzem. Dodać pomidory i pietruszkę.
Pokroić mięso w plastry, serwować na półmisku z warzywami i odrobiną sosu. Udekorować pietruszką i pomidorami.
Sos podawać oddzielnie w sosjerce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *